Zo zet je jezelf als docent in de markt
Of je nou als ZZP’er werkt of in loondienst. Of je al een baan hebt of zoekende bent, het is altijd belangrijk om jezelf te profileren binnen je vakgebied. Waar het bij de een vanzelf lijkt te gaan, moet de ander er wat meer moeite voor doen en wat bewuster over nadenken. Waarom zouden scholen jou erbij willen hebben? Waarom zouden collega’s jou waarderen? Klinkt banaal? Is het niet. Absoluut niet. En het hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. Het kan ‘m al in kleine dingen zitten.
Te beginnen met: wie ben je en wat doe je?
Wees je bewust van jouw krachten. Vraag in je (werk)omgeving waar jij goed in bent en waar jouw kwaliteiten liggen. Vaak kijken anderen anders tegen jou aan dan jij zelf. Stel jezelf ook een paar vragen: wie ben je en waar sta je voor binnen jouw vakgebied? Wat zijn jouw doelen, voor wie doe je het en hoe wil je dat bereiken? Op die manier kom je op jouw – zogenoemde – unique selling points. Dit zijn de punten die jou onderscheiden van anderen.
Het belang van LinkedIn
Wie een baan zoekt kijkt op LinkedIn, maar wie werknemers zoekt net zo goed. Ook al ben je niet op zoek, een sterk, up-to-date profiel is belangrijk. Je weet nooit wat er via deze weg op je pad komt. LinkedIn kun je inzetten als jouw online visitekaartje.
Dit helpt LinkedIn-leden om meer te weten te komen over jou, de diensten die je levert en hoe ze je kunnen bereiken. Als je op zoek bent naar een baan zijn er natuurlijk meer, concretere mogelijkheden om direct in contact te komen met werkgevers en openstaande vacatures in te zien.
Profiel aanmaken
Dus: maak een profiel aan met alle gegevens die van belang zijn. Dan hebben we het over de primaire gegevens. In de titel zet je jouw naam en in de onderregel zet je jouw functie(s).
Onderschat ook de waarde van een professionele profielfoto niet, die opvalt en uitstraalt wie jij bent.
Wat deel je op LinkedIn?
Eigenlijk alles wat jouw werk zo leuk maakt. Maak goede, duidelijke en opvallende foto’s waarin goed zichtbaar is wat er gebeurt. Foto’s die mensen laten stoppen met scrollen op hun LinkedIn-tijdlijn. Deel deze foto’s als post op LinkedIn met een begeleidende tekst die uitlegt wat er in de foto gebeurt, wat er is georganiseerd, waarom en in welk opzicht jij betrokken was.
Oprecht hulp bieden
Oprecht hulp bieden klinkt misschien niet meteen als een manier om jezelf goed te profileren, maar het is misschien wel de beste manier. De manier waar je de zoetste vruchten van plukt. Merk je dat een collega ergens mee struggelt waar jij kennis over hebt? Bied jouw hulp aan. Jouw collega’s zijn straks misschien wel degenen die jou moeten beoordelen of vallen later misschien wel als ex-collega binnen je netwerk. Het verzamelen van karma-punten zal zich uitbetalen. Maar het gaat nog verder dan dat. Juist als je ook buiten je directe collega’s merkt dat mensen binnen het onderwijs met problemen kampen waarbij jij kunt helpen, laat deze kans dan niet onbenut. Help vrijblijvend en geef vervolgens aan dat ze je altijd mogen bellen met vragen. Zowel tegenover scholen als docenten. Wees niet bang voor concurrentie en zie docenten nooit als een concurrent, maar altijd als iemand waarmee je samenwerkt. Zelfs als die docent wel bij ‘de concurrent’ werkt. Kijk altijd hoe je een stapje meer kunt zetten, zodat je opvalt, in gedachten blijft en op het vizier. Een simpel voorbeeld: wordt jou een baan of opdracht aangeboden, kijk dan binnen jouw eigen netwerk of je nog iemand weet die je baan of opdracht zou kunnen en zou willen oppakken. Op die manier houd je alle contacten in je eigen kringen en scoor in een klap punten bij twee partijen. De school zal de volgende keer ook weer bij jou aankloppen, want als je zelf niet kunt, bestaat de kans dat je alsnog een oplossing kunt bieden. En de docent zal in eenzelfde situatie ook sneller aan jou denken en misschien wel hetzelfde voor jou doen. Doe het wel vanuit je hart en probeer geen verwachtingen te stellen als je dit doet. Doet een docent het niet terug, dan moet dat voor jou niet uitmaken. Je moet namelijk veel zaaien. Zaadjes die je door de jaren heen plant. Uiteindelijk zul je meer oogsten.
Sollicitatie
Sla je aan het solliciteren, dan wil je in de sollicitatiebrief natuurlijk je werkervaring vermelden. Maar als hier alleen de naam van een school staat, is het nog niet helemaal duidelijk wat je hier nou hebt gedaan. Zorg dat je jouw werkervaring toelicht. Wat heb je precies gedaan bij die opdrachtgever en wat heb je bereikt in de periode dat je er werkte. Probeer het beknopt in een paar zinnen toe te lichten, zodat degene die het leest een duidelijk beeld kan schetsen.
Geef ook duidelijke referenties weer. Geef aan wie er gecontacteerd kunnen worden voor referenties en maak het nog wat concreter dan dat. De ene referentie kan gebeld worden omdat je daar een bepaalde opdracht voor hebt gedaan, de ander kan gecontacteerd worden, omdat diegene ervaring heeft met andere eigenschappen van jou.
Heeft jouw sollicitatiebrief een gesprek tot gevolg, dan kun je de vraag ‘vertel eens wat over jezelf’ natuurlijk ook verwachten. Dan is het niet de bedoeling dat je al je weekendplannen op tafel gooit. Natuurlijk wil een schoolleiding weten wat jouw persoonlijke interesses zijn en hoe jouw leven er buiten werktijd uitziet. Dit helpt bij het schetsen hoe jij als persoon bent. Maar houd het kort. Vertel kort over jezelf en koppel dat naar wat je binnen je vakgebied belangrijk vindt en wat je allemaal al hebt gedaan. Hoe sta je voor de klas en wat is jouw aanpak?