Zij-instroom onderwijs traject Hogeschool Utrecht & Teach-In Group
Wat vragen wij?
- Een afgeronde hbo- of wo-opleiding
- Een ondernemende mindset
- Een hoge mate van organisatiesensitiviteit
- Een stevige persoonlijkheid
- Een reisbereidheid van minimaal 45 minuten
- C1 niveau Nederlandse taal
Wat bieden wij jou?
- Direct 2 tot 4 dagen per week betaald werken
- Een volledig gesubsidieerde opleiding
- De mogelijkheid om in 2 jaar je officiële lesbevoegdheid te halen
- Een volledig op maat gemaakt onderwijstraject
- Een nauwe samenwerking met de ervaren docenten-plus van Teach-In Group
- Een eigen coach op de werkvloer en vanuit de opleiding
Wat doe je?
Ben je geïnteresseerd om als zij-instromer de overstap naar het onderwijs te maken? Wij zoeken op dit moment zij-instromers voor de vakgebieden: Nederlands, Wiskunde, Scheikunde, Natuurkunde, Informatica, Techniek, Duits, Frans.
Voor een opleiding die de Hogeschool Utrecht niet aanbiedt, helpen we je aan een opleidingsplaats bij één van de andere opleidingsinstituten.
Direct solliciteren?
Ben jij na het lezen van deze vacature overtuigd dat je de stap naar het onderwijs wilt gaan maken? Solliciteer dan direct door jouw actuele CV, motivatie en een kopie van jouw diploma’s hieronder te uploaden.
Onze volgende groep zij-instromers start in augustus 2023
Omschrijving
Betrap jij jezelf dus wel eens op de gedachte dat je eigenlijk wel iets kan en wil betekenen in het onderwijs? Blijft het bij een gedachte, omdat je aanhikt tegen de praktische bezwaren van een jarenlange studie én een mogelijk gebrek aan inkomsten? Kom dan nu in actie en meld je aan voor ons unieke traject. Kom bij ons op gesprek en in samenspraak met de Hogeschool Utrecht kunnen we jouw persoonlijke traject dan vormgeven.
Er is een schreeuwend tekort aan leraren in het onderwijs. Het zal je vast niet zijn ontgaan. De roep om meer docenten is groot, maar met de aanwas van nieuwe leraren vanuit de opleiding wordt het tekort vooralsnog niet opgevuld.
Teach-In Group en de Hogeschool Utrecht hebben daarom de handen ineengeslagen en een uniek traject vormgegeven waarmee enthousiaste zij-instromers volledig gesubsidieerd een bevoegdheid kunnen halen. Het traject wordt op maat gemaakt en is zo ingericht dat je ook direct aan de slag kan en geld kan verdienen.
Teach-In Group werkt met topdocenten. Een stevige selectieprocedure ligt hieraan ten grondslag. Dit geldt ook voor dit opleidingstraject. We bieden een unieke kans, maar je moet er ook wel wat voor doen!! Wij selecteren op persoonlijke stevigheid, resultaatgerichtheid en doorzettingsvermogen. Heb jij het lef en de attitude om dit intensieve traject aan te gaan en heb jij de discipline om binnen twee jaar een bevoegdheid te halen? Grijp dan nu je kans!!
"Ik wist al vlug dat ik niet zomaar een studie kon gaan volgen naast mijn toenmalige baan, en ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om als zij-instromer aan de slag te gaan".
Voorbeeld agenda

Direct betaald voor de klas
Bij Teach-In Group snappen we dat een succesvolle overstap naar het onderwijs lastig te realiseren is zonder enige financiële tegemoetkoming. Het zij-instroomtraject vraagt het nodige van de docent in spe, dit betekent dat de randvoorwaarden goed geregeld moeten zijn. Na een succesvol doorlopen selectieprocedure start je voor minimaal twee dagen per week als zij-instroom docent binnen een van onze uitdagende onderwijsopdrachten. De beloning voor deze praktijkdagen zal standaard plaatsvinden via een detacheringsovereenkomst gedurende de looptijd van de opleiding.
Als docent in opleiding werk je via Teach-In Group bij één van onze opdrachtgevers. In de detacheringsconstructie zal je beloond worden volgens de onderwijs-cao. Bij de start van de opleiding word je beloond in een LB salarisschaal over het aantal gewerkte FTE. Afhankelijk van jouw beschikbaarheid werk je minimaal 0,4 en maximaal 0,8 FTE.
Ben je ondernemer en wil je het onderwijs in? Weet dan dat dit traject goed is te combineren met jouw werkzaamheden als zzp’er.
Direct solliciteren?
Ben jij na het lezen van deze vacature overtuigd dat je de stap naar het onderwijs wilt gaan maken? Solliciteer dan direct door jouw actuele CV, motivatie en een kopie van jouw diploma’s op te sturen naar info@teachingroup.nl.
Onze volgende groep zij-instromers start in augustus 2023
Hoe laat ik mij omscholen tot docent?

1. Solliciteren
Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging en solliciteer op de vacature van zij-instroom kandidaat onderwijs.

2. Kennismaking
Bij Teach-In Group voer je vrijblijvend een kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te verkennen.

3. Assessment
Als je ervoor kiest om als docent aan de slag te willen en door Teach-In Group wordt geselecteerd, volgt er een selectieprocedure met een assessment.

4. Zij-instroom opleiding
Je start jouw studie aan de Hogeschool Utrecht en tegelijkertijd geef je direct al les op scholen.

5. Afstuderen
Na twee jaar heb jij je onderwijsbevoegdheid in de tas en ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt.
Podcast over zij-instroom traject
In beeld
Ervaring van een docent in opleiding

Begin dit jaar, per 1 februari 2021, kwam er een einde aan mijn ruim 17 jaar lesgeven op de jeugdtheaterschool als direct gevolg van de coronamaatregelen.
Hoewel de aanleiding natuurlijk heel zuur was, was het een goed moment om even stil te staan en te herijken. Wat heb ik gedaan? Waar sta ik? Waar wil ik heen? Als ik iets wilde veranderen in mijn werkzame leven dan kon het nu. En als ik heel eerlijk ben, dan was ik al een paar jaar toe aan iets anders. Alles wat je doet, hoe leuk ook, kan een gewoonte worden en op dat spoor bevond ik me al een tijdje.
Vanuit de behoefte aan een nieuwe uitdaging, keek ik ook naar andere sectoren. Misschien iets in de IT, of iets in de zorg, waar zoveel vraag naar is? Na een tijdje geen groepen leerlingen meer les te hebben gegeven, merkte ik wat ik écht miste: het lesgeven zelf!
In de periode die volgde werd ik gewezen op de Teach-In Group. Deze onderwijs-specialist verbindt professionals binnen het onderwijs aan onderwijsinstellingen op interim basis. Daarnaast faciliteren zij sinds 3 jaar een zij-instroomtraject in samenwerking met Hogeschool Utrecht. Met als doel een lesbevoegdheid te halen voor de vakken waar veel vraag naar is, zoals: Nederlands, Engels of wiskunde.
Na een zeer grondig assessment (psychologische testen en een proefles) zat ik bij de selectie van 16 deelnemers die mee mochten gaan doen aan dit bijzondere traject. Het merendeel van deze groep bestaat uit mensen die nog nooit voor de klas hebben gestaan en vanuit hun expertise op een vakgebied graag hun lesbevoegdheid willen halen. Omdat ik natuurlijk al een eerste graad lesbevoegdheid heb, is mijn verloop net even anders.
Via de Teach-In Group ben ik sinds het begin van dit schooljaar aan het werk gegaan als docent Nederlands in opleiding op het Leidsche Rijn College.
Eenmaal aan het werk op het Leidsche Rijn College, volgde er vanuit Hogeschool Utrecht een tweede geschiktheidsonderzoek, om nogmaals vast te stellen of ik aan de wettelijke vereisten voldeed om mijn tweede lesbevoegdheid te behalen.
Na een lesbezoek van twee assessoren, het schrijven van een geschiktheidsdossier (waarin ik mijn bekwaamheid aantoon) en een criterium gericht interview zal ik zeer binnenkort mijn studieplan op-maat aangeboden krijgen. Dat betekent dat ik naast het lesgeven, zelf ook weer ga studeren aan de Hogeschool om mijn tweede lesbevoegdheid te behalen, ditmaal voor het vak Nederlands. Heerlijk om zelf ook weer gevoed te worden met kennis!
Het Leidsche Rijn College is een grote school in Utrecht, met meer dan 1700 leerlingen en ongeveer 150 docenten. Ik voel me daar ontzettend welkom. Niet alleen door de schoolleiding maar ook door mijn vakgroepgenoten die mij met open armen hebben ontvangen. Het voelt alsof ik, in positieve zin, al jaren meedraai met deze fantastische groep collega’s. En als kers op de taart natuurlijk alle leerlingen met wie ik elke dag het onderwijs maak en beleef. Zij zorgen er mede voor dat ik elke dag met veel plezier naar mijn werk ga. Ik geniet!
Mijn werk als docent theater staat momenteel op een laag pitje, omdat ik uiteraard volop met het bovenstaande bezig ben. Op termijn wil ik zeker weer theaterlessen aanbieden.
Voor mijn tweede lesbevoegdheid heb ik niet voor niks gekozen voor Nederlands. Het Nederlands is een enorme verrijking bovenop mijn kennis, kunde en ervaring van het acteren en schrijven voor drama. Andersom is mijn achtergrond op het gebied van theater ook een zeer mooie verrijking voor alles wat ik bij Nederlands kan bieden.
Jeroen Steenbeek schreef dit stuk geschreven om zijn ervaring van het eerste half jaar als zij-instroom docent met jullie te delen.
Veelgestelde vragen
Wat is de gemiddelde duur van deze zij-instroomopleiding?
Het zij-instroomtraject bestaat uit het behalen van 125 EC’s. Dit zijn de studiepunten die noodzakelijk zijn voor het versneld behalen van je onderwijsbevoegdheid. Normaliter staat hier twee jaar voor. Afhankelijk van de uitkomsten van onze selectieprocedure, eventuele vrijstellingen en natuurlijk de snelheid waarin de docent in opleiding de studie doorloopt, kan dit eventueel sneller gaan of zou dit langer kunnen duren.
Waarom dien je als voorwaarde tot deelname aan ons traject al eerder een afgeronde hbo-opleiding hebben behaald?
De Nederlandse wetgeving bepaalt dat, om gebruik te mogen maken van het versnelde zij-instroomtraject en de subsidieregeling, de kandidaat aantoonbaar hbo/wo werk- en denkniveau dient te bezitten.
Voor welke vakgebieden kan ik een studie als zij-instromer volgen via TIG en HU?
Nederlands, Wiskunde, Scheikunde, Natuurkunde, Duits, Frans, Engels, en verschillende profielen voor het vernieuwde vmbo zoals: Media, Vormgeving & ICT | Produceren, Installeren & Energie | Dienstverlening & Producten.
Contactformulier
Laat hier je e-mailadres achter om op de hoogte te worden gehouden van het volgende startmoment voor onze zij-instroom opleiding