023-5250502
Mijn TIG
Mijn Favorieten
Sluiten

TiG Blog: Een bijzonder moment

Het einde van het schooljaar is weer in zicht. Het is lastig om het jaar samen te vatten in één blog. Toch zijn er projecten en situaties die het verdienen om nog even benoemd te worden. 

Karin is docent Engels. Binnen het VMBO levert ze al jaren fantastisch werk. Ze valt niet op door een grote mond of haar ijver om geliefd te zijn bij de leerlingen. Karin is heel puur en leerlingen voelen dat. Leerlingen voelen zich prettig en veilig bij haar. Dat maakt dat leerlingen vaak durven te vertellen aan Karin waar ze mee zitten. Maar Karin gaat zelf ook niet door de makkelijkste periode in haar leven. Dit zorgt ervoor dat ze zich wat gaat afsluiten van de buitenwereld. Het contact met de sectie is er niet. In de pauzes blijft ze in haar lokaal. Voor de school is ze ongrijpbaar. Genoeg reden voor de directeur om bij ons aan de bel te trekken.  

De directeur is bijzonder. Durft verder te denken dan geld en prestatie. Ziet de mens achter de docent. Hij ziet ook dat Karin meer kan dan wat ze nu laat zien en begint niet met een monoloog waarin hij  vertelt wat hij verwacht als hij voor veel geld iemand via een bureau inhuurt. Karin durft eerlijk te zijn. Er ontstaat een mooie dialoog waarin verwachtingen worden uitgesproken. De directeur heeft ook al nagedacht over hoe we die verwachtingen gaan waarmaken. Hij vraagt niet om een financiële compensatie, maar heeft een ander idee. Hij wil dat Karin de sectie uitnodigt om ergens te gaan eten. De kosten nemen wij voor onze rekening. We zetten een streep onder wat gebeurd is en beginnen opnieuw. Een etentje zal voor nieuw contact zorgen en eenheid creëren. Karin hoort er dan gewoon weer bij. Verder vraagt hij Karin of ze elke week even bij hem binnenloopt. Gewoon om even te praten. Niet om te controleren, maar omdat hij geïnteresseerd is en Karin het gevoel wil geven dat er naar haar geluisterd wordt. Dat ze haar verhaal kwijt kan. 

Een paar maanden later heeft Karin het onmogelijke gepresteerd. Nog nooit zijn de eindexamenresultaten zo goed geweest. Haar aandeel hierin is aanzienlijk. De school is enthousiast en wil haar behouden. De sectie kan niet meer zonder haar. Een vast dienstverband voor onbepaalde tijd behoorde tot de opties, maar Karin is gelukkig bij Teach-In Group. Ze blijft nog één jaar verbonden aan de school en wil dan weer verder kijken. Aan Karin de taak om volgend schooljaar deze examenresultaten minimaal te evenaren. Als nieuw gekozen voorzitter van de sectie is dat haar doelstelling.