Hoe profileer je jezelf als school?

Jezelf profileren zit bij de een in de aard van het beestje, waarbij het bij de ander totaal onnatuurlijk voelt. Jezelf profileren is wel nodig om anderen te laten weten wie je bent, wat je doet, waar je goed in bent en wat jou onderscheidt van de rest. Dat geldt ook voor jouw school. Als bij de ene school wel bekend is waar de kwaliteiten liggen en bij de andere school niet, zullen zowel ouders als docenten eerder kiezen voor de school waarbij het wel bekend is. Klinkt logisch toch? Om die logica makkelijk in praktijk te kunnen brengen hebben we een aantal tips verzameld. Want: profileren, kun je leren.
Lees verder…

Wie ben je en wat doe je?

Het allerbelangrijkst is dat je voor iedereen binnen de organisatie duidelijk hebt wie je bent en wat je doet. Stel jezelf een paar vragen. Wie ben je en waar sta je voor als school? Wat zijn de kerndoelen? Voor wie doe je het? En hoe doe je dat en wil je dat bereiken? Wat is jouw paradepaardje (bijvoorbeeld TweeTalig Onderwijs), waar ligt de focus, wat wil je uitdragen, waar liggen je kwaliteiten? Houd je hier aan vast en laat dit de rode draad zijn in alles wat je doet.

Vacaturetekst
Wanneer je een vacature-site betreedt, valt al snel op dat veel vacatures op elkaar lijken. Heeft iedereen hetzelfde praatje? Maak die van jou anders. Val op. Bedenk je waarom je het zelf zo’n fijne plek vindt om te werken. Zou dit voor anderen ook een reden kunnen zijn om hier te willen werken? Benoem het, neem de lezer je vacature bij de hand. Wees niet te bescheiden, maar blijf wel bij de kern en blijf duidelijk.

Zet jezelf op de kaart

Googlen is een werkwoord geworden, omdat dit vaak de eerste hulplijn is die wordt ingezet als men ergens naar op zoek is. Wordt er een basisschool gezocht? Dat wordt de term basisschool in combinatie met de stad dikwijls ingetikt. Bijvoorbeeld ‘basisschool Utrecht’. Wanneer je dit intikt krijg je in jouw zoekresultaten de kaart van Utrecht te zien met verschillende basisscholen die zelfs gerankt kunnen worden en waar mensen reviews over kunnen achterlaten. Maar ook als je in Utrecht woont en alleen ‘basisschool’ intikt, zullen er basisscholen in Utrecht zichtbaar worden op de kaart, omdat Google jou lokaliseert. Daar wil je als school natuurlijk tussen staan. En dat is makkelijker dan je denkt. Maak in Google een bedrijfspagina aan voor jouw school. Dit zorgt ervoor dat mensen die in jouw buurt naar een basisschool zoeken (jouw doelgroep), jouw school eerder in het vizier zullen krijgen.

Profileer de school op LinkedIn

LinkedIn is de plek om te laten zien wat je als ‘bedrijf’ – want dat is een school – allemaal doet, maar ook de plek om nieuwe collega’s aan je te binden. Waar kijk je naar als je aan het oriënteren bent voor een nieuwe baan? Op LinkedIn. Zoals LinkedIn het zelf zo mooi verwoordt: ‘Een LinkedIn-pagina fungeert als de stem van uw organisatie op LinkedIn. Dit helpt leden om meer te weten te komen over uw bedrijf of onderwijsinstelling, merk, producten en diensten, en vacatures.’
Profiel aanmaken
Dus: maak een bedrijfspagina aan met alle gegevens die van belang zijn. Dan hebben we het over de primaire gegevens. In de titel zet je de naam van de school en in de onderregel welk soort school je leidt en waar. Onderschat ook de waarde niet van een goede profielfoto die opvalt.
Wat deel je op LinkedIn?

Alles wat het werken op jouw school zo leuk maakt, dat deel je op LinkedIn. Maak goede, duidelijke en opvallende foto’s waarin goed zichtbaar is wat er gebeurt. Foto’s die mensen laten stoppen met scrollen op hun LinkedIn-tijdlijn. Deel deze foto’s op LinkedIn met een begeleidende tekst die uitlegt wat er in de foto gebeurt, wat er is georganiseerd en waarom. Ook evenementen die nog komen gaan deel je op LinkedIn.
Vergeet niet dat LinkedIn verder gaat dan alleen het zoeken naar een baan. Ook ouders kunnen scholen zoeken via dit social medium en op die manier bij je terechtkomen. Als dan ook nog makkelijk inzichtbaar is waar de school voor staat, waar de kwaliteiten liggen, waarin ze zich kunnen onderscheiden van de rest en wat er allemaal georganiseerd wordt, zal de keuze makkelijker te maken zijn.

Website

Veel scholen hebben al gemerkt dat je niet kunt achterblijven als het over websites gaat. Wat het allerbelangrijkst is, is dat jouw website duidelijk en aantrekkelijk is. Dit kan al met kleine aanpassingen. Kies voor een aantrekkelijke afbeelding die de uitstraling van jouw school onderstreept. Breng ook meteen de naam van de school in beeld, welk soort school het is en wat de kenmerken en kwaliteiten van de school zijn. Probeer dit op de eerste pagina in zicht te brengen en in een zin te vatten. Dit kan namelijk de eerste indruk zijn.

Zichtbaar in de regio
Zorg dat er genoeg voor leerlingen wordt georganiseerd en betrek de omgeving erbij. Leg bijvoorbeeld contact met een dansschool of theatergroep in de omgeving en organiseer samen met hen workshops voor de kinderen. Of haak in bij actuele projecten die lopen in de regio, waar je als school, samen met de kinderen aan kunt bijdragen. Laat de kinderen een dag stage lopen bij bedrijven in de omgeving. Werk met de school en de kinderen samen met een goed doel in de omgeving dat jullie hulp goed kan gebruiken.
Zorg ook dat je opvalt. Denk bijvoorbeeld aan shirts in de kleur en met het logo van de school tijdens de Avondvierdaagse. Denk aan leerlingen die spandoeken van de school dragen tijdens sporttoernooien met de school. Zorg dat er genoeg gebeurt op jouw school waardoor je opvalt, mensen je zien en mensen over je praten. Ook mond-op-mond reclame krijg je niet vanzelf.