Dit is hoe je een succesvolle vacaturetekst schrijft
Het doel van een vacature is natuurlijk om docenten voor jouw school te laten kiezen, boven alle andere scholen. Een vacature is de eerste kennismaking en de manier om docenten te laten weten wat jouw school zo bijzonder maakt. Als je het zo bekijkt: waarom lijken veel vacatures dan zo op elkaar? In tijden als deze is het van groter belang dan ooit om vacatures onderscheidend te laten zijn, zodat ze zichzelf verkopen. En dat is niet makkelijker gezegd dan gedaan.
De basis van een vacaturetekst
Natuurlijk behoeft elke vacaturetekst een aantal basispunten.
- Te beginnen bij de functie waarover de vacature gaat en bij welk bedrijf, inclusief de benodigde bedrijfsgegevens. Zorg dat de basis duidelijk is. Vermeld alleen relevante informatie.
- Omschrijf de organisatiecultuur specifiek (normen, waarden en gedragsuitingen intern en extern) van de school en neem de lezer van de vacature mee in de werksfeer.
- Omschrijf de functie zodat de lezer zich er meteen een beeld bij kan vormen, zowel de functienaam, functieomschrijving met de functie-eisen en opleidingseisen.
- Schrijf de vacature specifiek per baan die je aanbiedt en schrijf niet voor elke vacature dezelfde vacaturetekst.
- Laat zo min mogelijk te raden over. Wees ook duidelijk over de primaire – en eventuele aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden.
- Tot slot geef je aan wat de sollicitatieprocedure is. Waar kan de sollicitant contact opnemen, wat moet de sollicitant inzenden en tot wanneer is die gelegenheid er om te reageren op de vacature?
- Zijn deze punten helder uiteen gezet, dan is het van belang je te onderscheiden.
Let op de lay-out
Met een duidelijke lay-out zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst makkelijk scannend te lezen is. Want dat is wat er in werkelijkheid gebeurt. Wie op zoek is naar vacatures en een enorm aanbod te verwerken heeft, zal scannend lezen. Dit is het moment dat je ervoor kunt zorgen dat scannend lezen overgaat in aandachtig lezen. Een lezer zou maar 49,7 seconden nodig hebben om te oordelen of een tekst geschikt is.
Breng met een lay-out goed overzicht aan. Dat doe je door het gebruik van tussenkoppen, witregels en opsommingstekens. Je kunt als titel van de vacature de functienaam gebruiken. Bijvoorbeeld: Vacature docent Engels speciaal onderwijs. Geen wiskunde-docent die zich daardoor aangesproken zal voelen. Als tussenkopjes gebruik je bijvoorbeeld: Wat ga je doen als docent Engels/functieomschrijving, Wat verwachten we van jou/functie-eisen, Wat bieden we jou, Wat is de vergoeding, Interesse. Onder de tussenkoppen gebruik je opsommingstekens om de inhoud op te sommen. Gebruik tussen de tussenkopjes witruimten om ze duidelijk van elkaar te onderscheiden en de tekst geen woordenbrei te laten zijn.
Intro
Vergeet ook het belang van een goede intro niet. Omdat je na het schrijven van een vacaturetekst pas precies weet wat er in de vacature staat, is het handig om het intro als laatst te schrijven. Het intro komt na de titel. Hierin vertel je wat de lezer kan verwachten van de tekst (welke punten komen er aan bod?) en hierin verwerk je een trigger om de rest van de tekst te lezen.
Bijvoorbeeld: Ben jij een ervaren docent Engels met een inspirerende visie op het onderwijs waarbij de leerling voorop staat? Dan pas jij in het dynamische team van school X. We zoeken een docent die (noem kort verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld:) graag zelf meedenkt over de inhoud van de lessen, aandacht heeft voor iedere individuele leerling en graag ervaringen uitwisselt met collega’s. School X is een school met meer tijd voor de individuele leerling waar je in kleinere groepen les geeft aan ‘speciale’ leerlingen. Voor jou staat hier een interessante vergoeding tegenover. Interesse? Reageer dan voor… (sluitingsdatum vacature).
Veelgemaakte fouten
- De vacature omschrijven in één zin. Eén zin is niet genoeg om te overtuigen.
- Té creatief zijn met het gebruik van tussenkoppen. Wees niet te creatief, maar wees er vooral van verzekerd dat iedereen het direct snapt.
- Voor elke functie hetzelfde intro gebruiken. Spits het intro af op de vacaturetekst en de baan, zodat de lezer zich er bewust van is dat die vacature echt over een andere baan gaat als hij verschillende vacatures scannend aan het lezen is.
- Onrealistische vraag: Hoe realistisch is de vraag ‘uitsluitend een 1e grader voor 16 uur aan 2 mavo en 2 uur H5’? Wees realistisch in wat je vraagt. Of nog zo’n voorbeeld: een beginnend docent met 5 jaar ervaring.
- Niet duidelijk communiceren wie de doelgroep van de vacature is. Maak duidelijk kenbaar wie de doelgroep is. Is dat een startende docent, een ervaren docent of juist een student die op zoek is naar een stage?
- Te lange vacatureteksten. Houd het beknopt. Zoals het cliché luidt: de kracht van schrijven zit ‘m in het schrappen.
- Slecht beeldmateriaal. Wanneer je kiest voor beeldmateriaal is het de bedoeling dat het aantrekt en niet afschrikt. Dus: scherp en duidelijk beeld dat iets toevoegt aan de tekst en geen afbreuk doet.