Het is best spannend om ZZP’er te worden. Voor veel docenten voelt het als de bekende sprong in het diepe, maar dan ook nog eens van een tien meter plank. Alles wat voorheen door je werkgever gereld werd, is nu opeens je eigen verantwoordelijkheid. Dit gevoel kunnen wij niet in één keer wegnemen. Wat we wel kunnen doen is ervoor zorgen dat we die tien meter plank aan de kant schuiven. Vanaf de kant spring je toch een stuk minder diep en is de landing vaak ook wat zachter.
Docenten die bij ons het gehele selectietraject hebben doorlopen, nemen we altijd mee naar Baker Tilly Berk. Het accountantskantoor waarmee wij al jaren samenwerken. Een ervaren accountant neemt daar alle tijd om je kennis te laten maken met de wereld van de zelfstandig ondernemer. Alles komt aan bod. Van de meest simpele dingen tot de dingen waar je waarschijnlijk nog geen weet van had. De noodzakelijke formulieren die nodig zijn om jezelf te registreren worden doorlopen. Eigenlijk rest je aan het eind van het gesprek nog maar één ding; jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
Wat wij belangrijk vinden is dat we een eerlijk verhaal brengen. Ondernemen is heel tof. Het zorgt ervoor dat jij bepaalt en niemand anders. Maar het betekent ook dat je zelf dingen moet regelen, want niemand anders doet het mee voor je. Onze docenten kunnen te allen tijde bij ons of bij onze accountant terecht voor advies of feedback. De ervaring leert dat men in de eerste maanden zoekende is. Maar de ervaring leert ook dat de mensen die zelfstandig ondernemer zijn geworden, maar zelden terugkeren naar een regulier dienstverband. Om het verhaal compleet te maken, sommen we hieronder een aantal belangrijke punten op waar je mee te maken gaat krijgen als je de stap wil maken.
- Je factureert altijd een bruto bedrag.
- Lesgeven is BTW vrijgesteld. Wanneer je afspraken maakt met de school over aanvullende werkzaamheden, dien je wel BTW te berekenen.
- De grens van het aantal uren die een ondernemer minimaal aan zijn bedrijf moet besteden om voor de fiscale aftrekposten in aanmerking te komen, is vastgesteld op 1.225 uur. Deze hoeveelheid uren moet je als ondernemer ieder kalenderjaar zien te realiseren. Volgens de Belastingdienst moet je als ondernemer 1.225 uur besteden aan ‘het feitelijk drijven van je onderneming(en)’. Deze uren zijn onder te verdelen in directe en indirecte uren. De directe uren zijn alle declarabele uren bij klanten, waarmee je omzet behaalt. Hieronder vallen de gewerkte uren voor het uitvoeren van de opdracht, maar ook indirecte uren die je steekt in de voorbereiding, zoals bijvoorbeeld het inlezen voor een opdracht en de reistijd voor de opdracht of het woon-werkverkeer.
- Je moet elk kwartaal je omzetbelasting indienen en aan het eind van het jaar doe je de inkomstenbelasting.
- Zorg voor een nette administratie en hou deze geregeld bij.
- Laat je goed voorlichten wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Er zijn namelijk een heleboel smaken.
- Pensioenopbouw kan op meerdere manieren. Sommige mensen lossen versneld hun hypotheek af, anderen maken gebruik van lijfrente. Ook hiervoor kan je uit verschillende smaken kiezen. Laat je hierin dus ook goed voorlichten.
Interessante Blogs
Mijn samenwerking met Teach-In…
Toen kwam ik op de website van Teach-In terecht waarna ik meteen nieuwsgierig werd en het daar wilde…
Zij-instroom ervaring Glenn Fo…
Mijn naam is Glen Foreman. Graag vertel ik jullie kort hoe ik daar terecht ben gekomen en het trajec…
Johannes aan het woord
Regelmatig vraag ik me af hoe mijn eerste dagen voor de klas waren. Was ik zenuwachtig? Trilden mijn…