023-5250502
Mijn TIG
Mijn Favorieten
Sluiten

TIG Blog: 10 tips voor een geslaagde eerste les

Met gezonde wedstrijdspanning kunnen we voorzichtig uitkijken naar het nieuwe schooljaar. Hierbij 10 tips voor een ontspannen eerste les.

  1. Leer de namen van de leerlingen vooraf. Iedere school werkt met een leerlingvolgsysteem. Vaak staan de klassenlijsten inclusief foto’s al compleet in bv. Som of Magister. Er is geen betere start dan de leerlingen direct bij naam te kunnen noemen vanaf de eerste les.
  2. Maak zelf de plattegrond. Dit creëert rust en zorgt ervoor dat de leerlingen eventueel al nieuwe medeleerlingen leren kennen in de klas.
  3. Bereid een les voor waarbij je niet afhankelijk bent van inlogcodes of de aanwezigheid van boeken. Hierdoor kan je ontspannen de eerste les draaien en voorkom je zenuwen of frustratie van een niet werkende computer of leerlingen die niet aan de slag kunnen.
  4. De eerste les is vaak een eerste indruk. Probeer met een ontspannen opdracht een begin te maken met je vak. Er is nog voldoende ruimte de rest van het schooljaar om voor te bereiden op komende toetsen.
  5. Wees consequent vanaf de eerste dag. Dit hoeft niet op een botte manier maar kan wel d.m.v. duidelijkheid.
  6. Geef iedereen een hand aan het begin van de les. Contact maken is enorm belangrijk om de verbinding te kunnen maken met de groep.
  7. Houd de introductie kort en ga snel met de leerlingen aan de slag. Vaak betekent een eerste schooldag voor de leerlingen voornamelijk luisteren naar de docent. Zet de leerlingen in de actieve rol!
  8. Neem de tijd om schoolregels en klassenregels van context te voorzien; wat ermee bedoeld wordt en wat je ermee wilt bereiken.
  9. Vraag wat de leerlingen graag zouden willen leren en stel samen leerdoelen.
  10. Bespreek hoe de eerste les is gegaan. Vraag om feedback en geef aan wat je zelf van de eerste les vond.

Heb jij tips die wij gemist hebben? Laat het ons weten! Veel succes met de start van het schooljaar.