023-5250502
Mijn TIG
Mijn Favorieten
Sluiten

11 Manieren om straffen leuker te maken

Straf uitdelen? Liever niet. Eigenlijk zit niemand erop te wachten. Jij niet, en de leerling zeker niet. Die komt er liever gewoon mee weg, met een portie kattenkwaad. Maar regels zijn regels, en het hoort nou eenmaal bij lesgeven om bij een verbroken regel met gepaste consequenties te komen. Dat kan ook zonder de politieagent uit te hangen. Op een manier waarbij lachen voorop staat, maar een leerling het met evenveel weerstand in z’n hoofd haalt om een straf binnen te hengelen. Er zijn heus manieren om straffen aangenamer en makkelijker te maken. Let maar op.

> Vacature: Docent ICT

De strafgrabbelton

Mogen we je voorstellen aan de strafgrabbelton? Het is precies wat je je erbij voorstelt: een grabbelton ramvol met verschillende straffen. Van mild tot pittig. Van laagdrempelig tot intens. Boeken niet mee? Je weet wat je te doen staat. De leerling zal je met een glazige, ietwat ontwijkende blik aanstaren. Elk excuus wordt op het strijdtoneel geworpen om er onderuit te komen. Onderhandelen is geen optie. Met een licht omhoogschietende mondhoek zal de leerling zich met zware voeten naar de grabbelton bewegen waar hem of haar een van de onderstaande straffen te wachten staat.

Dit kun je verwachten van de inhoud van de strafgrabbelton:

1. Spring in de lucht

Easy. De leerling heeft geluk, hier komt ‘ie makkelijk mee weg.

2. De docent mag je haar doen

Kijk, dat is nog eens een straf. Er komt geen schaar of tondeuse aan te pas, dit gaat louter om het modelleren. Verder is de docent vrij in keuze: glittergel, elastiekjes, krulspelden, feel free.

3. Schrijf een hoofdstuk over

De killer uit de strafgrabbelton. Clichés zijn clichés omdat ze werken. Zo ook met straffen. Wie heeft er nooit een met kramp in de hand een hoofdstuk moeten overpennen? De keer erop dacht je ongetwijfeld dubbel zo lang na om de regels aan je laars te lappen.

4. Zing een lied

Leerlingen die vrijwillig een gezongen ode aan de docent voordragen zijn schaars. Dit hoeft dan ook niet vrijwillig, maar is een prima tegenprestatie voor wie de regels van de school overtreedt.

5. Het alfabet van achteren naar voren

Probeer het maar eens om het alfabet van achteren naar voren – foutloos, u begrijpt – op te dreunen. Foutje ontdekt? Opnieuw!

6. Alleen maar positive dingen

Hoe doorbreek je toch dat eeuwige geklaag in de les? Wie na de doorslaggevende waarschuwing nog steeds klaagt, mag de rest van de les alleen nog maar complimentjes geven en positieve dingen zeggen. Mits de leerling de beurt heeft gekregen om te spreken.

7. Volgende les trakteren aan de klas

Met het slaapzand nog in z’n ogen en een aura gevuld met dromen komt leerling x voor de derde keer op rij zonder boeken de klas binnen. Zodra jij vraagt om de boeken op tafel te leggen, weet de leerling in kwestie al hoe laat het is. Verstoppen heeft geen zin, het is tijd om te trakteren. En wel de volgende les. Gebeurt dit niet, dan wordt de straf verdubbeld. De hele klas zal jou bijstaan in je straf. En uiteindelijk heeft de leerling hier zelf ook baat bij. Vriendschap gaat ook door de maag.

8. Lees je berichtje maar voor

Met de komst van de smartphone zijn alle scholen een probleem rijker: hoe om te gaan met dit technische speeltje? Gaan de smartphones niet van tafel na de laatste waarschuwing? Dan kan er vanuit gegaan worden dat deze informatie interessant genoeg is om gedeeld te worden met de rest van de klas. Lees maar voor dan, dat laatste berichtje.

Let er wel op dat dit in de groep kan zonder de leerling te schaden.

9. Ren je rot

Straf? Vegen is saai. Ren liever een rondje om het gebouw binnen vijf minuten. Red je dat niet? Zie punt 7: dan mag er de volgende keer getrakteerd worden. Of de leerling zich uit mag kopen met een traktatie voor er een poging is gewaagd, is aan de docent. Of een leerling zich altijd onder een straf kan uitkopen met een traktatie, idem.

10. Een einde aan het eeuwige gekakel

Je les wordt wéér onderbroken door geklets, wéér door dezelfde leerlingen. Je had niet eens hoeven kijken, maar één blik bevestigt jouw gedachte al. Ja babbelaar, geef aan het begin van de volgende les maar een spreekbeurt over de laatst besproken onderwerpen in de klas. Gooi je Sherlock-skills ten strijd en vogel maar uit waar het over ging.

11. The naughty corner

Nog een straf in de categorie clichés: in de hoek staan. Ongemakkelijker krijg je ‘m niet.